Mandelnougatine med kolasås & förförisk chokladkräm

Vi börjar med mandelnougatinerna då det tar längst tid att göra.

Till 10 st nougatiner á 5 cm diameter.
90 gr smör
110 gr strösocker
40 gr mjölk
170 gr mandel (hyvlad)
30 gr honung
lite salt
30 gr mjölkchoklad

Lägg smör, salt, socker, mjölk och honung i en liten kastrull och värm i låg värme tills sockret har smält helt. Låt koka 3-4 minuter och tillsätt mandeln. Blanda allt till en jämn smet och lägg smeten på en plåt. Grädda i 10 minuter i 175 minuter.
När nougatinerna har gräddats gäller det att vara snabb med att forma dem till små skålar. Jag valde att ta hjälp av små glas. Ta en bit av den varma smeten och forma på glaset. Låt sedan nougatinerna kallna innan du tar av dem.

KOLASÅS
75 gr strösocker
120 gr grädde
lite salt
1 msk socker

Låt sockret smälta i en stor kastrull och när det har blivit helt brun, ta från värmen och lägg försiktigt grädden. Det kan börja koka kraftigt så var försiktig. Kolasås är inte att leka med då det kan bli mycket varmt! Blanda tills det har tjocknat tillräckligt. Ta från värmen och tillsätt salt och smör och låt kallna.

CHOKLADKRÄM
75 gr mörk choklad
90 gr grädde
Lite salt

Värm grädden och ta från värmen precis när har börjat koka. Lägg över chokladen och vänta i någon minut tills chokladbitarna har börjat bli mjuka. Blanda till en jämn smet och låt vid sidan tills det har kallnat.

Nu gäller det bara att lägga ihop alla delar. Ta fram nougatinerna, som nu säkert har kallnat. Ta lite smält choklad i varje nougatine för att dölja små små hål som har bildats mellan mandelsmeten. Dela kolasåsen i alla nougatinerna och låt stå i kylen tills de har kallnat. Sist kan du lägga chokladsmeten och låt stå i kylen igen tills de har kallnat helt. Dags att servera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *