Nutellagifflar

Nutellagifflar

Nutellagifflar

Det blev lyckat med första försöket den här gången på gifflarna. Jag föredrar gifflarna framför croissant, då det inte är lika mycket smör i gifflarna men samtidigt så gott till frukost eller varför inte till eftermiddagsfikat. Observera också att degen inte innehåller något socker alls utan ljus sirap men gifflarna blir ändå söta tack vare nutellan!

DEG
30 gr jäst
1,5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap
1 ägg
1 nypa salt

Smula jästen i en bunke och tillsätt den varma mjölken och det smälta smöret. Tillsätt ett ägg och sirap och blanda. Tillsätt mjöl, lite salt, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hand. Jäs sedan degen i ca en timme.

MANDELFYLLNING
100 gr mandelmassa
40 gr smör
1 msk vaniljsocker

1 dl nutella
1 ägg

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.

När degen har jäst, tar upp den på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en stor rektangel. Dela rektangeln i längden och sedan i trianglar. Ta en liten sked av mandelfyllningen i varje och sedan en liten sked av nutella i varje triangel. Ta från den breda sidan och rulla mot spetsen. Se till att ha spetsen på undersidan så att den inte viks upp när den ska gräddas! Låt gifflarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla med en äggula och grädda sedan i 220 grader i ca 10 minuter.

4 thoughts on “Nutellagifflar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *