Τσουρέκια/Tsourekia – Sött påskbröd

Tsoureki är ett sött bröd som symboliserar Jesus kropp. Om man nu väljer att göra ett stort bröd, kan man lägga ett rött ägg i mitten som då symboliserar Jesus blod. Skärtorsdag är den specifika dagen, då grekerna bakar tsoureki.

När fastan tar slut, på påskdagen så äter man tsoureki och de röda äggen. Tsoureki är perfekt med kaffe eller te. Jag har nu valt att baka några små innan påsken. De är perfekta att äta dem så som de är eller också dela dem i mitten och fylla dem med fruktmarmelad eller NUTELLA! (Bästa frukost)

RECEPT (1 stort tsoureki eller 12 små)
3 ägg
180 gr strösocker
700 gr mjöl
3 tsk kardemumma
200 ml varmt vatten
45 gr jäst
120 gr smör

Börja med ett slags surdeg som du ser på bilderna nedan. Smula jästen i vatten, en matsked socker och 150 gr mjöl. Täck bunken med en handduk och låt vila varmt i 20 minuter. Efter 20 minuter ska det ha jäst och börja bubbla. (det är först då det är färdigt)

Under tiden du väntar på surdegen, kan du börja med den andra blandningen. Värm smör med socker i en liten kastrull tills sockret har löst sig. Sedan lägger du i ägg, ett i taget och blanda snabbt. Låt det sedan kallna.

Ta fram en stor bunke. Lägg i surdegen, äggblandningen, kardemumma och mjöl och baka för hand i 10-15 minuter. Täck och låt degen vila i en timme.

Gör en stor fläta eller 12 små flätor. Täck med handdukar och låt dem vila i ca 2 timmar. Pensla med en äggula som du har blandat med lite vatten och vaniljsocker och grädda i 170 grader i 50 minuter om du gör en stor fläta eller i 25 minuter om du väljer att göra små flätor. Glad påsk!

Κεράσματα/Kerasmata

De finns alltid hemma och de är bra att ha på bordet när man får besök hemma eller ge bort som en liten present. Jag visar nedan två olika varianter, den ena är med mandlar och den andra med jordnötter. Jag gräddar dem i ugnen för max fem minuter med lite smör i 250 grader.

När de är klara, kan man välja att blanda dem med mörk-, mjölk- eller vitchoklad och sedan ta små skedar och lägga dem i en stor plåt för att sedan frysa dem i några minuter tills de har blivit kalla. Man kan antingen behålla dem i en burk men jag tycker det är lite finare att ha var och en i aluminiumfolie.

Det enda man behöver tänka på är:
NÖTTER OCH CHOKLAD I LIKA STOR MÄNGD
(ex. 200 gr nötter, 200 choklad)