Torskfilé – Jungfru Marie bebådelsedag

Den 25 mars är en stor helgdag för grekerna. En dubbel helgdag, både historiskt men också religiöst. Bebådelsedagen, då jungfru Maria får veta att hon är havande är en stor religiös helgdag. Men förutom den religiösa helgdagen är 25 mars också en helgondag eftersom det är den 25 mars 1821 som det grekiska uppropet startade mot det ottomanska riket. (Greklands nationaldag)

Det är en tradition att äta torsk den 25 mars i Grekland. Torkad torsk som kallas för ”μπακαλιάρος/bakaliaros”, läggs i blöt för 1-2 dagar och sedan paneras och steks. Tillsammans med fisken, serveras traditionell ”σκορδαλιά/skordalia” som är en sorts potatismos med extra mycket vitlök.

Eftersom vi inte hittade torkad torskfilé, blev det torskfilé på ett annat, lite enklare sätt men mycket gott och nyttigt.

1 kg torskfilé
5 msk olivolja
2 msk smör
1 gullök
2 klyftor vitlök
citronskal
500 gr potatis
100-200 gr broccolibuketter
salt
peppar
persilja
röd paprikapulver
tomatsås
tomatpuré
färsk oregano
2-3 tomater
gröna oliver
vatten

Börja med att steka lök och vitlök i olja. Skära potatisen och lägg i en plåt. Lägg löken och broccoli på potatisen. Lägg i salt, peppar och paprikapulver och blanda.

Ta fram filéerna. Salta och peppra på båda sidorna. Tillsätt lite citroskal i varje filé, färsk oregano och en tomatklyfta. Rulla varje filé som på bilden. Lägg sedan filéerna på potatisen.

Sist blandar du tomatsåsen, purén, oliverna och lite vatten och häller runt om. Tillsätt lite persilja och smör på och grädda i ungen i 200 grader, ca 1 timme 15 minuter. Efter halva tiden, kan du behöva skydda maten med aluminiumfolie.

Ingefärskakor

130 gr smör
1 dl muscovadosocker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika
ca 4 dl mjöl
200 gr mörk choklad 70%
50 vit choklad

Vispa smör, muskovadosocker och sirap krämigt. Tillsätt kryddorna, bikarbonat och vetemjöl lite i taget och blanda samman allt till en smet. Forma smeten till en lång rulle i plastfilm och låt den vila i kylen i 1-2 timmar.
Skär sedan rullen i 24 bitar (två plåtar) och forma dem till bollar. Eftersom smeten innehåller smör, kommer smöret smälta i ugnen och bollarna kommer formas som små runda kakor. Grädda kakorna i ca 15 minuter i 175 grader.