Nutellagifflar

Nutellagifflar

Nutellagifflar

Det blev lyckat med första försöket den här gången på gifflarna. Jag föredrar gifflarna framför croissant, då det inte är lika mycket smör i gifflarna men samtidigt så gott till frukost eller varför inte till eftermiddagsfikat. Observera också att degen inte innehåller något socker alls utan ljus sirap men gifflarna blir ändå söta tack vare nutellan!

DEG
30 gr jäst
1,5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap
1 ägg
1 nypa salt

Smula jästen i en bunke och tillsätt den varma mjölken och det smälta smöret. Tillsätt ett ägg och sirap och blanda. Tillsätt mjöl, lite salt, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hand. Jäs sedan degen i ca en timme.

MANDELFYLLNING
100 gr mandelmassa
40 gr smör
1 msk vaniljsocker

1 dl nutella
1 ägg

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.

När degen har jäst, tar upp den på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en stor rektangel. Dela rektangeln i längden och sedan i trianglar. Ta en liten sked av mandelfyllningen i varje och sedan en liten sked av nutella i varje triangel. Ta från den breda sidan och rulla mot spetsen. Se till att ha spetsen på undersidan så att den inte viks upp när den ska gräddas! Låt gifflarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla med en äggula och grädda sedan i 220 grader i ca 10 minuter.

Chokladdröm

Chokladdröm

Det är allmänt känt att jag tycker mycket om choklad, men det ska smaka sött, ingen choklad med salt eller annat ”konstigt” trots att det är mycket vanligt och modernt. Nedan följer ett recept på daimchokladmuffins med egen kolasås och nutellafrosting!

SMET
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl smör (smält)
1 dl valnötter
2 daimchoklad

Vispa ägg och socker vitt. Sikta ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver och vetemjöl och rör om. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget och rör om.
2. Blanda vaniljsocker, salt, bakpulver, kakao och vetemjöl. Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör om. Fyll muffinsformar. Tryck ner valnötter i varje och en bit daimchoklad. Grädda i ugnen i ca 25 min i 200 grader.

KOLASÅS
50 gr honung
200 gr strösocker
200 gr grädde
50 gr smör
1 nypa salt

Värm honung i en kastrull i mycket låg värme. Tillsätt sockret. Lite socker i taget så att det hinner smälta och blir brunt. Tillsätt grädden och rör om. Tillsätt smöret sist och salt och låt den svalna.

NUTELLAFROSTING
2 dl nutella
2 dl florsocker
3 msk starkt kaffe
100 gr philadelphia

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.