Surdeg

Surdeg är oftast förknippad med bröd men går lika bra att även använda i andra degar såsom i bullar. Syftet med surdeg är att ge en fyllig och god doft och fin konsistens på degen. Det är viktigt att komma ihåg att man ska minska mängden av jäst när man tillsätter surdeg.

Dag 1
Blanda 1 dl vatten, med 1 dl vetemjöl i en skål. Se till att ha en stor skål eftersom surdegen kommer att jäsa. Täck med plastfolie och låt stå i kylen.

Dag 2
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl i blandningen så den blir en lös deg. Plasta med folie och lägg i kylen.

Dag 3
Ta ut surdegen som säkert har börjat bubbla, blanda utan att tillsätta något och lägg tillbaka i kylen.

Dag 4-5
Dag 4 upprepar du samma procedur som dag 3 och därefter är surdegen klar att använda.

This entry was posted in Bak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× eight = 40

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>