Kourabiedes / Κουραμπιέδες

Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är en smörkaka med rostade mandlar som alltid finns på bordet vid jul och nyår i Grekland och traditionen följde med oss även i Sverige! Skulle påstå att vi ser till att hålla våra traditioner och grekiska maträtter och bakelser lite mer sedan vi flyttade till Sverige!

Nedan följer receptet på 20 stora eller 40 små kourabiedes. Bestäm hur stora och vilken form ni ska ge dem själva men ha i åtanke att gräddtiden kan komma att ändras beroende på hur stora kourabiedes formas! Jag valde att forma dem i små stjärnor den här gången.

500 gr smör
100 gr florsocker
2 äggulor
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk muskotnöt
2 msk konjak
1 tsk bikarbonat
250 gr mandlar
800-850 mjöl
500 gr florsocker till garnering

Lägg mandlarna på en plåt och rosta i 250 grader för ca 5 minuter. Låt svalna medan du förbereder smeten till kakorna.
Vispa smör och florsocker tills det blir riktigt poröst. Vispa ned ägg och konjak. Blanda mjölet med vaniljsockret, bikarbonat och muskotnöt och rör ned det lite i taget i smörblandningen. Var vaksam så det inte blir för fast.
Knåda ned mandlarna och forma degen till små kakor ca 2 cm tjocka och 4 cm i diameter. Grädda i 185 grader i 20-25 minuter.

This entry was posted in Bak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six + = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>