Παστίτσιο/Pastitsio

Pastitsio är en av Greklands mest populära rätter.

400 gr pasta (helst spaggeti med hål i, typ Bucatini)

300 gr köttfärs (nöt)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
5 msk olivolja
salt
peppar (vit och svart)
färsk oregano
2 msk ketchup
1 grönsaksbuljong
5 tomater konserverade
100 gr fetaost
2 morötter
Ev. lite vatten (max 1 dl)

2 msk smör
3 msk mjöl
2 dl mjölk
parmezanost
1 äggula

f

Börja med att koka pastan fem minuter mindre än tiden som är angiven på förpackningen. (den kommer gräddas i ugnen också)
Hacka löken och vitlöken och bryn dem i olivolja. Tillsätt köttfärsen och låt den steka tills den blir helt brun. Tillsätt sedan tomater, ketchup, de rivna morötterna, kryddorna, buljongen och eventuellt lite vatten. Låt puttra i låg värme tills du gör klart bechamelsåsen.

Smält smöret i en liten kastrull och lägg i mjöl som du vispar ut. Låt mjölet bli ljusbrunt och sedan tillsätter du mjölken försiktigt. Koka på medelvärme ca tre minuter under omröring tills såsen blir fin och slät. Ta kastrullen från värmen och lägg i parmezanosten, salt, peppar och äggulan.

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hälften av pastan, köttfärsen ovanpå den, därefter resten av pastan och häll bechamelsåsen över hela formen. Till sist, strör du över den sista rivna parmezanosten och fetaosten. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter tills den har fått en fin färg.

d

This entry was posted in Mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = eighteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>